Anafilaksi ciddi, yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyondıur. En sık besinler, arı sokması, ilaçlar ve lateks yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyona neden olurlar.
Herhangi bir maddeye allerjiniz varsa bağışıklık sistemi bu alerjene aşırı tepki göstererek bazı kimyasalların salınmasına neden olur. Bu kimyasallar alerjik belirtileri başlatır. Vücudun herhangi bir bölümünde bu rahatsoz edici belirtiler ortaya çıkar. Bazı kişiler daha hassas olup çok daha ağır tepki verebilir.Aynı anda vücudun birkaç organını birden etkileyebilir.
Anafilaksi acil tedavi gerektirir, hızla kendi kendinize uygulayabileceğiniz adrenalin enjeksiyonu sonrası hastaneye başvurmak gerekir. Hemen tedavi edilmezse ölüme yol açabilir.
Ailesinde astım ve anafilaksili birey olan hastalarda risk daha fazladır. Bir kez anafilaksi yaşadıysanız tekrarlama riski de yüksektir.
Doğru tanı koymak ve doğru tedavi etmek çok önemlidir. Gelecekte anafilaksi gelişiminden korunmak için allerji uzmanının takibinde olmanız gereklidir.
Belirtiler
Allerjik hastalarda belirtiler alerjene temasla hemen 5-30 dk içinde başlar. Bazı hastalarda 1 saatten sonra da başlayabilir.
Anafilaksi belirtileri:
- Kaşıntı, kızarıklık ve/veya kabarıklık
- Boğazda veya vücüdun herhangi bir yerinde şişlik
- Hırıltı, nefes darlığı, öksürük
- Ses kısıklığı,
- Yutma güçlüğü
- Mide de kramp şeklinde ağrı
- Bulantı, kusma
- Baş dönmesi, fenalık hissi şeklinde olabilir.
Bu belirtilerden biri veya birkaçı bir arada bulunabilir.
Tanı:
Allerji uzmanınız sizin anlattıklarınızla bu belirtilerin ilk ne zaman, nasıl, neyle temastan sonra ortaya çıktığına, nasıl belirtiler olduğuna göre alerjenlerden şüphelenerek, sorumlu alerjene özgü allerji testleri ile ayrıntılı araştırmaları yapacaktır.
ANAFİLAKSİ TEDAVİSİ
En iyi tedavi yöntemi
- Sorumlu alerjenden uzak durmaktır.
- Tesbit edilemeyen durumlarda da acil müdahale için gerekenler planlanmalıdır.
- Anafilaksi riskiniz varsa kendi kendinize yapabileceğiniz hazır adrenalin iğnesini yanında taşımanız gerekebilir. *
*Bu iğnenin ne zaman ve nasıl uygulandığını mutlaka doktorunuzdan öğrenmelisiniz. Kullanmanız gerektiğinde ise geç belirtiler gelişme riski nedeniyle sonrasında hemen ambulans çağırıp, hastaneye başvurmalısınız.
Daha Fazla
Bu yıl polenler atmosferde cok yoğun, buna birde hava kirliliği ve çöl tozu eklenince cok daha yoğun seyrediyor. Polen allerjik hastalarımızda ciddi ataklara neden oluyor. Bu hastalarımız mümkün olabildiğince, özellikle sabahtan akşamüstüne kadar, sokağa çıkmayın, çıkmak zorunda kaldığınızda eve gelir gelmez duş alın, olduğunuz yerde cam, kapı açmamaya dikkat edin. Klima kullanmanız polenleri tutması açısından sizin için daha iyi olacaktir. Klimaların filtrelerini temizlemeyi ihmal etmeyin. Yeşillik alanlarda, açık havada bulunmamaya çalışın. Tüm bu önlemlerle polene maruziyetinizi azaltabilirsiniz, ama yok edemezsiniz, o nedenle ilaçları düzenli kullanmalisiniz. Rahat bir bahar geçirmeniz dileğiyle
Daha Fazla
By drgulden
11 Eyl, 2017
Özel Sağlık Sigortası
AIG Sigorta, allianz, Anadolu Sigorta, Ankara Anonim, Çalışanları Axa Sigorta, CGM ACE, Eureko Sigorta, European Sigorta, Fortis Bank (Çalışan ve Emeklileri) Generali Sigorta, HDI Sigorta, özel sağlık sigortası, polen alerjisi, Ray Sigorta, Sompo Japan Sigorta, Türk Nippon Sigorta, Türk Sigorta, Ziraat Sigorta, Zurich Sigorta
Acıbadem Sigorta
Allianz Sigorta
Anadolu Sigorta
Anadolu Sigorta Çalışanları
Axa Sigorta
CGM
ACE European Sigorta
AIG Sigorta
Ankara Anonim Türk Sigorta
Eureko Sigorta
Fortis Bank (Çalışan ve Emeklileri)
Generali Sigorta
HDI Sigorta
Ray Sigorta
Sompo Japan Sigorta
Türk Nippon Sigorta
Ziraat Sigorta
Zurich Sigorta
Güneş Sigorta
Halk Sigorta
Inter Partner Assistance
İmece Destek
Mapfre Genel Sigorta
Türkiye Halk Bankası
Türkiye İş Bankası
Ziraat Bankası
Daha Fazla
Sonbaharı yaşadığımız bu günlerde özellikle ev tozu akarları ve mantar sporlarının üreme dönemi ve de sonbahardaki yabani ot polenlerinin zamanı olduğu için allerjik yakınmalarınız artabilir. Özellikle burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, öksürük ve nefes darlığı yakınmaları artacaktır. Gerek hava kirliliği gerek se gripal enfeksiyonların artışı bu yakınmalarınızı tetikleyebilir. Bu dönem özellikle nemli ve kapalı ortamlarda daha dikkat olunmalı, akarlar için yatak odanızın hijyenine ve nem olmamasına dikkat etmeli, sigaralı ve kapalı kalabalık ortamlarda fazla kalmamaya özen göstermelisiniz. Astımınız varsa grip aşısı yaptırmanızda fayda var. İlaçlarınızı daha düzenli almaya dikkat etmeli ve yetmediği zamanlar da doktorunuza kontrol ettirmelisiniz. Sağlıklı bir sonbahar gecirmeniz dileğiyle…
Daha Fazla
Aşı kimlere, nasıl uygulanır?
Alerji aşıları (immunoterapi) alerjik rinit (saman nezlesi), hafif astım veya arı allerjisi gibi alerjik bir hastalığı olan, yapılan alerjen deri testinde duyarlılığı saptanan ve bu alerjenlerle yakınmalar olduğu kanıtlanmış hastalara uygulanabilir.
Daha Fazla
En alerjen bitki çayır-çimen. Diğer alerjen bitki polenleri ve ortaya çıktıkları zamanlar:
Bahar alerjisi; bahar dönemi dış ortamda soluduğumuz havada bulunan polen veya mantarları, bazı kişilerin bağışık sistemlerinin yabancı madde olarak algılanması ve onlara aşırı tepki vermesi sonucu oluşuyor.
Daha Fazla
Alerji nedir?
Allerji çevremizde bulunan ve ‘’ allerjen’’ olarak adlandırılan aslında zararlı olmayan bazı maddelerin herhangi bir yolla vücuda girmesi sonucu bağışıklık sisteminin bu maddelere karşı aşırı ya da anormal bir reaksiyon vermesidir.
Daha Fazla